Sommige topbazen hebben in 2013 op papier waanzinnige winsten op hun aandelenpakketten geboekt. De stijging van de koersen afgelopen jaar heeft topmannen als Warren Buffet, Jeffrey Bezos, Mark Zuckerberg en een paar anderen geen windeieren gelegd.
Zo nam het belang van Buffet in Berkshire Hathaway met 12,7 miljard dollar in waarde toe in 2013. Bezos, eigenaar van Amazon, zag zijn aandelen 12 miljard méér waard worden. De beurswaarde van de aandelen van Zuckerberg in Facebook steeg ook met 12 miljard dollar
Twintig man ‘verdient’ 81 miljard
De Wall Street Journal en FactSet concluderen uit eigen onderzoek dat de twintig bestuurders met de grootste belangen in bedrijven die deel uitmaken van beursindex S&P 500, op papier maar liefst 80,9 miljard dollar rijker werden vorig jaar. De aandelen die deze top 20 daadwerkelijk van de hand deden leverden hun 7,3 miljard op.
De keerzijde is natuurlijk dat aandelen ook kunnen dalen, en het persoonlijk kapitaal op papier kleiner wordt. Zo moest Buffet sinds begin dit jaar al weer 2,8 miljard ‘papieren’ waarde inleveren. Maar het aandeel Facebook steeg in 2014 tot nu toe met 13 procent, waardoor Zuckerberg 3,4 miljard bij kon schrijven bij zijn theoretische kapitaal.
Passieve beleggers
De grote les: de grootaandeelhouders die bij de goedlopende bedrijven aan de knoppen zitten geven nu de toon aan, ten koste van de snelle jongens op de beursvloer. Beleggers die de verleiding om te verkopen bij kwakkelende koersen hebben weten te weerstaan zijn er goed uitgekomen. Passieve beleggers deden het in 2013 beter dan hedgefondsen en actief beleggende managers.
Een aantal topmannen verzilverde daadwerkelijk een deel van die waardestijging. Zo verkocht Zuckerberg gedurende het jaar voor 2,3 miljard aan aandelen, naar eigen zeggen om aan belastingverplichtingen te voldoen. Bezos verkocht voor 711 miljoen aan aandelen, waarna er een pakket overbleef dat aan het eind van 2013 zo’n 33.9 miljard dollar waard was. Buffet zou géén aandelen hebben verkocht, maar wel effecten hebben geschonken aan goede doelen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl